Catharijnesingel wint Rietveldprijs 2022

foto Bas van Setten

Het parkontwerp voor de Catharijnesingel Zuid tussen de Marga Klompébrug en de Bartolomeïbrug wint de Rietvelprijs 2022. De prijs is zondag 20 november tijdens een drukbezochte bijeenkomst overhandigd aan de landschapsarchitecten van het Utrechtse bureau OKRA. De inrichting van het singelpark bouwt voort op de historische parkaanleg van tuinarchitect Jan David Zocher jr., maar speelt nadrukkelijk in op hedendaagse vraagstukken als klimaatadaptatie en biodiversiteitsverlies. In de jury zaten architect Janneke Bierman (voorzitter), stedenbouwkundige Roy Bijhouwer, architect Carin ter Beek en publicist Mark Minkjan.

Post Utrecht wint DUIC Publieksprijs

Bijna 2000 Utrechters brachten de afgelopen maanden hun stem uit voor de DUIC Publieksprijs. Naast de Catharijnesingel maakten nog vier door de jury genomineerde projecten kans: wooncoöperatie Overhoop, Kindcentrum Rijnvliet, Post Utrecht en Woongebouw Monicahof. Met bijna 40 procent van de stemmen kwam de verbouwing van het postkantoor op de Neude door de bureaus Rijnboutt en Zecc als winnaar uit de bus.

Publicatie 2022

Met de bekendmaking van de winnaars is ook de speciale publicatie Rietveldprijs 2022 gepresenteerd. Hierin het door Mark Minkjan geschreven juryverslag, een interview met winnaar Wim Voogt van OKRA landschapsarchitecten en een essay van Hans Teerds over de hoe de stad de verdichtingsopgave aanvliegt. Fotograaf Bas van Setten bracht de vijf genomineerde projecten op fraaie wijze in beeld. Het boekje is uitgegeven door Thoth, ontworpen door BeukersScholma en binnenkort verkrijgbaar in de boekhandel.