Nominaties Rietveldprijs 2022

De vijf nominaties (foto’s Bas van Setten)

De jury van de Rietveldprijs 2022, onder leiding van architect Janneke Bierman, heeft de genomineerden bekendgemaakt. Vijf projecten uit de afgelopen twee jaar maken kans op de Rietveldprijs, de Utrechtse architectuurprijs ter bevordering van de kwaliteit van de gebouwde omgeving.

De lijst bevat vijf zeer diverse projecten in Utrecht: een houten appartementengebouw dat verscholen ligt in het groen, een kindcentrum met een bijzonder ontsluiting, een hergebruikt jaren zestig-gebouw in Overvecht, het park langs het laatste stuk herstelde singel en de transformatie van het oude postkantoor tot bibliotheek. De vijf projecten komen in aanmerking voor de Rietveldprijs 2022, te kiezen door de vakjury, en maken tevens kans op de DUIC Publieksprijs. Beide prijzen zullen op zondag 20 november uitgereikt worden in Post Utrecht (Bibliotheek Neude).

De vijf genomineerden, in willekeurige volgorde:

De links leiden naar video’s met genomineerden.

Jury

De jury van de Rietveldprijs 2022 bestaat uit vier juryleden; voorzitter Janneke Bierman (BiermanHenket), stedenbouwkundige en architect Roy Bijhouwer (Quadrat), architect Carin ter Beek (BLAUW architecten) en Mark Minkjan (stadsgeograaf en architectuurcriticus). Bij het beoordelen van de Utrechtse bouwproductie van 2020 – 2021 kijkt de jury naar de kwaliteit van het project zelf, maar ook naar de bijdrage die het project levert aan de gebouwde omgeving van de stad Utrecht.

DUIC Publieksprijs

DUIC zal de komende tijd de genomineerde projecten uitlichten met video’s. Vanaf begin oktober kan het publiek zijn stem uitbrengen op één van de vijf projecten. Het project met de meeste stemmen wint de DUIC Publieksprijs. Bij de prijsuitreiking op 20 november wordt ook een publicatie gepresenteerd, met daarin het juryverslag en een beeld- en tekstessay van de projecten.