Rietveldlezing Christine de Ruijter terugkijken

De Rietveldlezing, getiteld ‘Genereuze woningbouw’, werd op 12 mei 2022 gehouden in het Anatomiegebouw in Utrecht. Terugkijken kan hierboven of op Youtube.

In de zesde editie van de Rietveldlezing verkent de Belgische architect Christine de Ruijter de staat van het woningbouwontwerp. Nu het debat over het woningbouwvraagstuk vooral over aantallen en bouwtempo gaat en over de vraag of nieuwe woningen wel of niet buiten de stad moeten worden gebouwd, is het misschien wel tijd om de bakens te verzetten. Op basis van voorbeelden uit Nederland en Vlaanderen en gesprekken met vakgenoten probeert De Ruijter, partner bij het Antwerpse bureau AWG, het gesprek open te breken.

Niet budgetten, aantallen, efficiëntie en vierkante meters moeten leidend zijn, maar de zoektocht naar nieuwe typologieën en concepten, gebaseerd op demografische ontwikkelingen, de identiteit van een plek, klimaat- en energiekwesties en de enorme behoefte aan betaalbare koop- en huurwoningen.

Het individuele karakter van veel woningbouwprojecten moet worden gekeerd met collectieve en gemengde woonvormen waarin gemeenschapszin en inclusiviteit de boventoon voeren en goed ontworpen collectieve en publieke ruimtes verbinding en ontmoeting in de hand werken. In plaats van te doen wat we altijd doen, daagt Christine de Ruijter ons uit om in het plan- en ontwerpproces verrassing en verwondering niet langer uit te sluiten. Alleen dan zal de droom van een ‘genereuze woningbouw’ – dus woonomgevingen die iets extra’s bieden en onze steden beter maken – werkelijkheid worden.

Na afloop legt moderator Marit Overbeek de bevindingen van De Ruijter voor aan een aantal sleutelspelers in de woningbouwopgave: Bart van der Vossen (gemeente Utrecht, Ruimte), Marien Kleinjan (AM). Marije Eleveld (Bo-Ex).