Jury Rietveldprijs 2022 bekend

De jury voor de komende editie van de Rietveldprijs is vastgesteld. Voorzitter wordt architect Francine Houben van Mecanoo. De juryleden duiken dit het voorjaar in de bouwoogst van de afgelopen twee jaar. Aanmelden van projecten kan hier. In juni maken ze bekend welke projecten door de jury zijn genomineerd. De winnaar wordt in november bekend gemaakt. In september kan er op de genomineerde projecten gestemd worden voor de DUIC Publieksprijs, die tegelijk met de juryprijs zal worden uitgereikt.

Francine Houben (1955) is oprichter en creatief directeur van Mecanoo architecten. Met haar bureau brengt ze stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen. Ieder ontwerp begint met observeren: van mensen, van de plek, de cultuur en het klimaat. In combinatie met de analyse van gebruikersbehoeften en maatschappelijke ontwikkelingen, vormt dit het uitgangspunt voor integrale ontwerpen op ieder schaalniveau.

Janneke Bierman is architect en directeur van BiermanHenket. Zij is voorzitter van stichting Rietveld Schröderhuis. Ze was tussen 2015 en 2021 voorzitter van subcommissie I (binnenstad) van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit van Amsterdam. Met haar bureau werkt zij veel aan nieuwbouw in bestaande gevoelige omgevingen en aan renovatie- en transformatieprojecten van erfgoed. In Utrecht werkt ze momenteel aan de Wolvenplein gevangenis.

Roy Bijhouwer is opgeleid als stedenbouwkundige en architect in Delft. Na 10 jaar bij Stadsontwikkeling Rotterdam gewerkt te hebben heeft hij met 2 anderen in 1992 Quadrat, atelier voor stedebouw, landschap en architectuur opgericht. Roy is naast de diverse projecten actief als supervisor in Amsterdam van de gebieden Osdorp, Geuzenveld en Slotermeer en is supervisor van het noordelijke deel van Zaanstad het zgn. MAAK.noord gebied. In deze hoedanigheid begeleidt en initieert hij diverse stedenbouwkundige, architectonische en landschappelijke projecten. Daarnaast is Roy actief in jury’s en als docent.

Carin ter Beek is een Utrechtse architecte, in haar werk staan mensen altijd centraal. Hoe wordt een plek gebruikt, beleefd en gewaardeerd? Haar bureau BLAUW hecht veel waarde aan het met zorg vormgeven van het snijvlak tussen architectuur en ‘landschap’, daar waar ze spontane ontmoetingen kunnen stimuleren. Momenteel werkt BLAUW aan verschillende binnenstedelijke woningbouwopgaves in Nijmegen (Waalkwartier), Vlaardingen (Museumkwartier), Amsterdam (Sluisbuurt) en Utrecht (Huizingabuurt).

Mark Minjan is stadsgeograaf en architectuurcriticus. Hij is redacteur van onderzoeksplatform Failed Architecture en is als docent verbonden aan TU Delft en KABK Den Haag. Hij werkt momenteel ook als curator aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.