Nominaties Rietveldprijs 2020

De jury van de Rietveldprijs 2020, onder leiding van architect Marlies Rohmer, heeft de genomineerden bekendgemaakt van de projecten die kans maken op het winnen van de Rietveldprijs, de Utrechtse architectuurprijs ter bevordering van de kwaliteit van de gebouwde omgeving.

De lijst bevat 8 zeer diverse projecten in Utrecht: een gastvrije ondergrondse fietsenstalling, een lichtgewicht busstation als een kathedraal, een inspirerend werkensemble van hergebruikte bouwmaterialen, een landschappelijk wooneiland met 45 kubuswoningen, een zorgvuldig gerestaureerd anatomiegebouw met tien in de kap verstopte woningen en drie woongebouwen: een ruimtelijk particulier woonhuis in en onder een historisch huisje, een drager-inbouwflat met ‘superlofts’ en een door bewoners zelf ontwikkeld woonensemble om een groene oase. De acht projecten komen in aanmerking voor de Rietveldprijs 2020, te bepalen door de vakjury, en maken tevens een kans op de DUIC Publieksprijs. Beide prijzen zullen dit najaar uitgereikt worden.

De 8 genomineerden, in willekeurige volgorde:

Jury

De jury van de Rietveldprijs 2020 bestaat uit vier juryleden; voorzitter Marlies Rohmer (Marlies Rohmer Architects & Urbanists), Alenca Mulder (WVAU architecten), Marit Overbeek (journalist en stadmaker) en Machiel Spaan (M3H architecten). Bij het beoordelen van de Utrechtse bouwproductie van 2017 – 2019 kijkt de jury naar de kwaliteit van het project zelf, maar ook naar de bijdrage die het project levert aan de gebouwde omgeving van de stad Utrecht.

DUIC Publieksprijs

DUIC zal de komende tijd de genomineerde projecten uitlichten. Binnenkort kan het publiek zijn stem uitbrengen op één van de acht projecten. Het project met de meeste stemmen wint de DUIC Publieksprijs. Bij de prijsuitreiking in het najaar wordt ook een publicatie gepresenteerd, met daarin het juryverslag en een beeld- en tekstessay van de projecten.